در آیین گشایش خانه شعر و داستان طلاب و روحانیون فارس بیان شد

هنرمندان مردمی قافیه هاشان دردهای مردم و ردیفشان مطالبات مردم است

هنرمندان مردمی قافیه هاشان دردهای مردم و ردیفشان مطالبات مردم است
با حضور جمعی از طلاب و روحانیون و فضلای حوزه های علمیه و از سوی حوزه هنری انقلاب اسلامی فارس در شب بزرگداشت حضرت احمدبن موسی شاهچراغ علیه السلام در دهه کرامت "خانه شعر و داستان طلاب و روحانیون فارس" گشایش یافت.
جمعه ۲۹ تير ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۸
کد خبر :  ۲۶۹۶۲

 به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی استان فارس در این آیین هنرمندان و شاعران شیراز و تنی چند از اعضای این خانه شعرهایی را در وصف حضرت امام رضا علیه السلام قرائت کردند و پس از اهدا حکم دبیر خانه دفتر این تشکل افتتاح شد.

 

*کرم اللهی: در عرصه ی هنر دینی نگاهمان به آینده ای روشن با تفکری حقیقت گرایانه به سمت مهدویت است!

 

در ابتدای این آیین محمد کرم اللهی رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی فارس با اشاره به پیشینه واژه هنردر ریشه شناسی واژه گفت:در زبان پارسی و اوستایی این کلمه به نیکی خوبی و سلامت معنا شده و این نخستین دوره ی معنایی واژه هنر در زبان ماست.

 رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان فارس با اشاره به تغییر و تحول واژه ها در گذر زمان اظهار داشت: در دوره بعد هنر معنایی گسترده تر می گیرد و به فضیلت معنی می شود.  در این دوره هنر تبلیغ نیکی مروت و خوبی هاست.

وی افزود: در دوره ی سوم همزمان با آنکه مفاهیم دینی، عقلی و اخلاقی در ترویج تفکر و اندیشه عالیه الهی  شکل گرفت بر اثر تعاملاتی بین شرق و غرب عالم با مفهوم کلان غرب آشنا شدیم.

کرم اللهی گفت: غربی ها برای مفهوم هنر واژه ای تحت عنوان آرت دارند و هنرمند را نیز آرتیست می نامند.  علی ایحال بن واژه ی هنر از نگاه غربی ها در همین مفهوم آرت خلاصه می شود. وقتی که این نوع نگاه به هنر مورد توجه قرار گرفت آن هنر والا متعالی شرقی و ایرانی که امتزاجی از اخلاق و نیکمردی و فتوت و جوانمردی بود در مقابل آرت قرار گرفت

وی در تشریح این تقابل اظهار داشت: وجه زیباشناختی آرت متمرکز بر حوزه های زیبابینی و زیباگویی بود و وجه تزئینات تشریفات و زیبایی منظر آن بر اصالت های حقیقی این فضیلت سایه می انداخت در نتیجه آرام آرام برای اینکه بتوانیم با دنیا ارتباطی برقرار کنیم ناچار در مسیر فهم موجود از واژه آرت قرار گرفتیم و این مسیر آرام آرام ما را از حقیقت آن فضیلتی که به آن اعتقاد داشتیم جدا کرده و بینمان فاصله انداخت.

 رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان فارس گفت: امروز ما برای آنکه بتوانیم حرف بزنیم و کارمان را پیش ببریم ناچاریم که خود را به مفهوم غربی هنر گره بزنیم و این مفهوم نیز چیزی نصیب من شرقی ایرانی مسلمان شیعه اثنی عشری حاضر و ساکن در ایران نمی کند.

وی افزود: شاید حرف گزافی نباشد که گفته اند علت اینکه هنر امروز در فضای دینی و مذهبی ما مورد اقبال واقع نشده و چندان به آن توجه نمی شود بدین دلیل است که بی خبری از خدا و خود و مباحث نیهیلیستی و انحرافی در هنر امروز شرایط را به سمتی می برد که علما و اهل دین در برخورد با آن احتیاط کنند.

کرم اللهی ادامه داد: بدین ترتیب ما بدین نتیجه رسیدیم برای مواجهه با این جریان علی الخصوص در قامت اندیشه های مقام معظم رهبری ما به یک نقطه بازگشت اما بازگشت روبه جلو رسیدیم، بازگشتی با افقی باز و رو به آینده بازگشتی که به گذشته نبود بلکه بازگشت به اصالت هاست.

وی در تشریح این سخن اظهار داشت: بیشتر کسانی در عالم هنر جهانی شدند که در شولای روحانیت و وعظ و هدایت و تبلیغ دین اسلام قرار گرفتند اینها هنرمندتر و ماندگارتر بودند. حافظ و سعدی چهره های جهانی ما هستند که با روحانیت ارتباط داشتند

این مدیر فرهنگی گفت: بازگشت به اصالت ها و برداشت این اصالتها و بازکردن افق به بزرگی تمام جهان افقی بلند که بتواند تمام جهان را درگیر خود کند و این فضایی است که برای آینده ما تصور شده است. این هنری است که اگر به منبع و ماخذ حقیقی خودش یعنی علوم الهی و دینی گره نخورد دچار انحراف می شود.

وی تصریح کرد: به اعتبار این موارد است که در عرصه ی هنر دینی ما نگاهمان به آینده ای روشن با تفکری خقیقت گرایانه به سمت مهدویت است. این خصوصیات باعث می شود که هنر مورد نظر شما هنر هدایت شود.

 کرم اللهی گفت: اگر معنی خلقت عبودیت خداست هنرمند وجه زیباشناختی عبودیت خدا را ترجمه می کند یعنی ترجمان حقیقی عبودیت خدا و بندگی برای خدا در قالب هنری که وجه زیباشناختی اش ترسیم و تضمین می شود. اینجا هر آنچه می آفریند بندگی خداست هرآنچه می آفریند خوبی و نیکی و سلامت است

وی افزود: سلامی که بین من و شما حکم می کند در وجه زیباشناختی تبدیل به یک تابلو یک بیت شعر یک نمایشنامه فیلمنامه و... می شود. اینگونه است که هنر در قامت معلم جامعه خود را نشان می دهدو هنرمند نقش معلمی دارد.

رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان فارس تصریح کرد: چه کسی شایسته تر از طلاب و روحانیون حوزه های علمیه که بتوانند در گره زدن این اندیشه های والا با تخصص های هنری فضا را برای اندیشه دینی باز کنند این کلیتی است که ما در فضای هنر طلاب و روحانیون به آن می پردازیم.

وی گفت: خانه شعر و داستان طلاب و روحانیون از ما آغاز نشده، از قبل توسط روحانیون باذوق و شریف از شش هفت سال قبل شروع شده و پیش رفته . ما به عنوان حوزه هنری فارس با مجموعه های مدیریت حوزه های علمیه و مرکز خدمات حوزه علمیه و سازمان تبلیغات اسلامی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در استان به توافقی دست یافتیم تا به حوزه فرهنگ و هنر طلاب و روحانیون ورود کرده و دبیرخانه ای را برای هماهنگی فعالیت های هنری طلاب تشکیل دهیم.

کرم اللهی گفت: قرار شده است همه گروه های موجود را در قالب این تشکل ساماندهی کنیم تا قدرت یافته و بتوانند فعالیت کنند از این حیث جلسه امروز افتتاح محسوب می شود وگرنه در واقعیت این تداوم است نه افتتاح.

وی ادامه داد:  خانه شعر و داستان ذیل این همکاری شکل گرفته و ان شاءالله به زودی خانه های دیگری نظیر تجسمی و... شکل خواهد گرفت. در این راه از همراهی مدیریت حوزه های علمیه و مرکز خدمات حوزه علمیه و مدیرکل همراه و پرتلاش سازمان تبلیغات اسلامی که در این زمینه همراهی مان کردند بهره مند شدیم.

این مدیر فرهنگی افزود:  از مدیریت موقوفات منصوریه که امکاناتی را در اختیار ما قرار دادند تا این خانه به شکلی قوتمند تشکیل شود نیز صمیمانه تشکر می کنیم. حجت الاسلام والمسلمین بنی هاشمی در پی یافتن حمایت برای حرکت روحانیون در این عرصه بودند که برای این خانه در خدمتشان خواهیم بود.

رییس حوزه هنری انقلاب اسلامی استان فارس در پایان اظهار داشت: امیدواریم پس از انسجام این تشکل در سال های آتی بتوانیم بخشی از جشنواره های ملی این عرصه را در شیراز میزبانی کنیم

 

*مهرابی: کردار نیک گمشده امروز جامعه ی بشری است!

 

حجت الاسلام والمسلمین محمدصادق مهرابی مدیرکل تبلیغات اسلامی استان فارس نیز با اشاره به تلاش های حوزه هنری در تقویت تفکر دینی و ولایی گفت: نشست امروز، محفل اندیشه و اندیشیدن، دیدن و دیده را به دیگران ارزانی داشتن محفل نگریستن و نگرش دادن  و محفل بودن و ایستادن را به دیگران هدیه دادن است.

وی ضمن بیان این مطلب که بهترین هنر در حوزه رفتاری حضرات اهل بیت علیهم السلام تجلی یافته است گفت:  در تعریف هنر آمده است که زیبایی و تعالی زاییده هنر هستند و چه چیز را می توان باعث تعالی بشر دانست که موثرتر از کلام امام باشد

مهرابی با اشاره به فرازی از زیارت جامعه کبیره اظهار داشت: السلام علیک یا اهل بیت النبوه کلامکم نور و امرکم رشد. کلام اهل بیت کلامی نورانی و ابلاغی در راستای هدایت بشر است و هنر نیز اگر غیر از این باشد محکوم به فناست

وی با قرائت روایتی از حضرت امام علی بن موسی الرضا علیه السلام آن را اوج هنرنمایی برای جامعه بشری خواند و گفت: حضرت این نکته را مطرح می فرمایند که انسان مومن چگونه انسانی است و می گویند مومن 3 ویژگی دارد خصلتی را از خدا به ارث برده خصلتی را از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و خصلتی را از حضرات اهل بیت علیهم السلام.

مدیر کل تبلیغات اسلامی فارس گفت: فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمانُ سِرِّهِ. سنتی را که انسان از خدا به ارث برده این است که محرم اسرار دیگران است.بزرگترین هنری که انسان می تواند در جامعه امروز داشته باشد این است که محرم اسرار دیگران باشد. با آبروی دیگران بازی نکند چرا که کردار نیک گمشده امروز جامعه ی بشری است.

وی افزود: آقا علی بن موسی الرضا علیه السلام به زیبایی در این بند از روایتش ما را هدایت می کند به این موضوع که حریم یکدیگر را حفظ کنیم چون شعر منکر داریم و شعر معروف و شاعر منکر داریم و شاعر معروف. برخی شاعران و هنرمندان مروج  و جریان ساز منکرند و برخی مروج و جریان ساز معروف!

مهرابی ادامه داد:در تبیین دومین ویژگی حضرت می فرمایند: وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُداراةُ النّاسِ. اگر می خواهید انسان مومن را بشناسید او از پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله خصلتی به ارث برده و آن مدارا کردن با مردم است. تعظیم مردم و تکریم مدم است.

وی اظهار داشت: امروز تجلیل از هنر، شایسته هنری است که در کنار مردم باشد امروز تکریم هنرمند شایسته کسانی است که با مردمند و در کنار مردمند درد مردم را می شناسند و قافیه هاشان مشکلات و دردهای مردم و ردیف هایشان ردیف کردن مطالبات مردم است و چه زیباست ردیف و قالبی که در این حوزه بگنجد

مدیر کل تبلیغات اسلامی فارس افزود: نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله می فرمایند أَمَرَنى رَبّى بِمُداراةِ النّاسِ کَما أَمَرَنى بِأَداءِ الفَرائِضِ آنقدر خدا درباره مردم به من تاکید کرد که من فکر کردم تکریم مردم امر واجبی است.

وی گفت: سومین خصلت مومن از نگاه آقا علی بن موسی الرضا علیه السلام  این است که وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرّاءِ می فرمایند اگر می خواهید انسان مومن را بشناسید صبور است

این مدیر فرهنگی با اشاره به سخنی از حضرت امیرالمومنین امام علی علیه السلام گفت: صبروا ایّاماً قلیلة اعقبتهم راحة طویلة  صبر این چند روز را داشته باشید نتیجه آن عاقبتی طولانی است و آن محشور شدن با آقا امیرالمومنین و حضرات اهل بیت علیهم السلام است

وی پیرامون تشکیل خانه شعر و داستان طلاب و روحانیون گفت: خانه ای برپاشده که در آن قرار است هنری گفتمان پیدا کند که قالبش شعر است و محتوایش شرع. در تعریف شعر و هنر می دانیم که هنر قالبی دارد و محتوایی و چه زیباست که قالب هنر شعر باشد اما محتوایش شرع!

حجت الاسلام والمسلمین مهرابی افزود: امروز آن چیزی که هنر و هنرمند را به حاشیه می راند تهی بودن قالب از محتواست جایی که شرع هست عزت هست انتم الاعلون این مربوط به محتواست اگر شما قالبتان با حوزه ی دین عجین بشود هنرتان متعالی می شود.

وی ادامه داد: بنا به این قاعده که من حکم به العقل حکم به الشرع  در میابیم جایی که شرع باشد دانایی هم آنجاست آنجا که شرع هست عقل هست لذا خداوند تبارک و تعالی صراحتا در قرآن مجید می فرمایند علم القرآن خلق الانسان.

مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس افزود: می توانست بفرماید خلق الانسان علم القرآن اما خلقت بدون قرآن سکولار است و آن چیزی که از دنیای تهی از دین می بینید اما زیبایی کار خدا در این است که اول علم القرآن و بعد خلق الانسان را آورده و ان شاءالله حوزه های هنر ما به همین اعتبار همه به این سمت بروند.

ارسال نظر